Vormen van twee-factor authenticatie

Er bestaan een aantal verschillende vormen van 2-Factor authenticatie. We noemen de drie meest gebruikte;

Authenticatie applicatie

Bij deze vorm van 2FA is er nodig dat de gebruiker een 2FA-app installeert. Dit kan op je laptop zijn, computer of op jouw telefoon.
Gebruikers moeten eerst inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Hierna krijg je een code die automatisch is gegenereerd waarmee je kunt inloggen.
Voorbeelden van een 2FA-apps zijn Google Authenticator en Bitwarden.

Wil jij weten hoe je een 2FA-app installeert? Klik hier voor meer info in onze kennisbank!

Hardware tokens

Dit is de oudste vorm van 2FA. De hardware tokens produceren met regelmatige tussenpozen een nieuwe numerieke code. Wanneer je toegang wilt tot een account, hoef je alleen maar het apparaat te controleren en deze weergegeven 2FA code invoeren op de site of app. Het voordeel van deze methode is dat het veilig is en geen internetverbinding nodig is. Het nadeel is dat het duur is om het op te zetten en te onderhouden. Bovendien kun je de token ook kwijtraken en kan hij stuk gaan.

Dit soort authenticatie wordt vooral gebruikt door bedrijven, maar kan ook worden gebruikt worden voor persoonlijke computers.

E-mail

Een ander veel voorkomende methode is 2FA via de mail. Wanneer een gebruiker wil inloggen, wordt er een eenmalige code verstuurd naar de e-mail van de gebruiker. Deze code moet je invoeren om te kunnen inloggen. Het nadeel is dat je verbonden moet zijn met het internet.

Dit is de minst veilige vorm van 2FA en wordt daardoor steeds minder populair.