Hoe veilig is jouw digitale omgeving voor jou?


Wellicht heb je nog nooit van de term: Internet of Things (IoT) gehoord en klinkt het als een ver van jouw bed show. Toch is het een onderwerp waar wij allemaal, ook jij, dagelijks mee te maken hebben. Let maar op!

Eenvoudig uitgelegd betekent het IoT het volgende:
Het is het geheel aan apparaten die via internetverbindingen met andere apparaten of systemen in contact staan en daarmee gegevens uitwisselen.

Gaat er nu een lampje branden? Denk bijvoorbeeld aan je slimme meter, een thermostaat, smartwatch, smart light, een digitale deurbel, smart TV, een via jouw smartphone bedienbare wasmachine, etc... Dan komt het opeens heel dichtbij jou in de beurt.

Je hebt dagelijks met deze technologie te maken die zich meer en meer uitbreidt. Dagelijks gebruiken ruim 9 miljoen mensen allerlei vormen van deze vorm van technologie. 


Het is goed om bij het gebruik hiervan, jezelf een aantal vragen te stellen en met een aantal zaken rekening te houden.


Voordelen
Privé biedt het gebruik van IoT allerlei voordelen. Het is ideaal dat allerlei systemen voor jou denken, precies weten hoe laat ze de verwarming hoe hoog moeten aanzetten, dat jouw deurbel jou een bericht stuurt zodra er iemand voor jouw deur staat, dat jij op je werk kunt zien dat jouw vrouw de wasmachine nog niet heeft aangezet dus dat jouw sokken er straks nog mooi bij kunnen.

Ook op zakelijk vlak kan het IoT jou echt vooruit helpen. Denk maar eens aan effectievere processen doordat er gebruik wordt gemaakt van allerlei gegevens uit diverse systemen, een gepersonaliseerd verkoopaanbod omdat er wordt gezien wie er op de website naar welk product zoekt maar ook bijvoorbeeld op straat in het verkeer waar alle verkeerslichten aan elkaar gekoppeld zijn en met elkaar samenwerken om de doorstroom te optimaliseren.

Maar wat is precies de impact van dit alles en wat zijn  gevolgen? Is dat alleen maar positief? En: hoe veilig is het?

Risico's
Gemak dient de mens! Daarom zijn wij ons vaak niet bewust van allerlei risico's; als het maar gewoon werkt zijn wij blij.
Slimme apparaten zijn feitelijk niet meer dan computers die bestaan uit hardware en software. Deze kunnen daarom kwetsbaarheden bevatten waar kwaadwillenden misbruik van kunnen maken. 
Al jouw slimme apparaten kunnen een bedreiging vormen van jouw privacy, bijvoorbeeld wanneer anderen informatie onderscheppen uit jouw apparaat. Naarmate er steeds meer online apparatuur in gebruik wordt genomen, wat ook nog eens verbonden is aan allerlei andere apparaten en systemen, loop je logischerwijs ook meer risico dat de techniek gehackt gaat worden. 


Tips voor jouw privacy
Als je een IoT apparaat wilt kopen en je jouw privacy zo goed mogelijk wilt beschermen, doe dan eerst onderzoek voordat je iets koopt en lees de privacyverklaring. Deze apparaten verzamelen veel gegevens van jou en anderen. Het is belangrijk om van te voren te weten wat er met jouw gegevens gebeurt als je het apparaat gaat gebruiken. Je kunt dan zelf beslissen of je dit wel of niet wilt en of je wel of niet tot aanschaf overgaat.

Tips voor jouw beveiliging
Ga vooraf op zoek naar de beveiliging van het apparaat. Kijk of je bijvoorbeeld betrouwbare tests kunt vinden, zijn er al veiligheidsrisico's bekend, wat zeggen gebruikers van het apparaat, geeft de fabrikant zelf duidelijke informatie over de veiligheid, etc.

Tips voor de juiste winkel
Kijk goed welk product je bij welke (web)winkel koopt. Soms zijn producten van buiten de EU een goedkoop en interessant alternatief. Dit kan echter wel grote beveiligingsrisico's met zich meebrengen. Je hebt namelijk kans dat je dan een apparaat aanschaft wat niet de Europese standaarden voor veiligheid voldoet. Daardoor kunnen de beveiliging en garantie tekortschieten. Ook kunnen apparaten jouw gegevens doorsturen naar servers buiten de EU terwijl dit niet zo maar mag. 


Kortom: maak vooral gebruikt van deze mooie, technologische snufjes die voor jou het leven gemakkelijker maken maar laat je niet onaagenaam verrassen!




.