• Nieuws
  • | Dinsdag, 5th Oktober, 2021

DuckDuckGo. Een vreemde eend in de bijt?

DuckDuckGo?
DuckDuckGo (DDG) is een in 2008 opgerichte zoekmachine. Ze gebruiken vooral de informatie van veel bezochte sites zoals Wikipedia om traditionele internet zoekresultaten te verbeteren.  Op internet lijkt er maar 1 zoekmachine te bestaan: Google. Maar er zijn er veel meer. Zoals dus DuckDuckGo. Toegegeven; de naam klinkt ietwat als een stripboek maar het is wel degelijk een goede partij om rekening mee te houden en om wellicht in te gaan zetten als jouw nieuwe zoekmachine!


Ddg.gg
De naam DuckDuckGo ligt niet niet zo makkelijk in de mond als Google. Er zal ook niet zo snel een werkwoord van worden gemaakt (even duckduckgo'en). Er is daarom voor gekozen om een afkorting te gebruiken waarmee je deze zoekmachine kunt gebruiken: ddg. Het .com- en .nl-domein waren echter al bezet, waardoor het bedrijf heeft gekozen voor www.ddg.gg. Even wennen, dat wel. Maar als je van plan bent om deze zoekmachine vaker te gebruiken, kun je hem eenvoudig instellen als startpagina in je browser.  


DuckDuckGo versus Google

Wat maakt DDG nu anders dan Google? Zijn er noemenswaardige verschillen of zit het hem puur in de naam?


Online Privacy

DuckDuckgo staat bekend als de meest privacy vriendelijke zoekmachine. Volgens het bedrijf zelf wordt er geen data van je verzameld. Je zoekgeschiedenis wordt ook niet opgeslagen.  

Als je grote waarde hecht aan privacy, kan dat een reden zijn om de andere zoekmachines niet te willen gebruiken en te kiezen voor DuckDuckGo.

Het is niet gemakkelijk om online anoniem blijven. Veel websites gebruiken je online activiteit om hun producten en diensten aan je te verkopen. De meest voor de hand liggende voorbeelden zijn natuurlijk Facebook en Google, maar daarnaast zijn er talloze andere bedrijven die je online geschiedenis gebruiken om zichzelf te promoten. Met DuckDuckGo is dit verleden tijd. Je zoekgeschiedenis wordt niet bewaard en ook van gerichte advertenties is geen sprake .


Weg met advertenties
Bij de zoekresultaten in DuckDuckGo komen minder advertenties voor dan in andere zoekmachines. Voor gebruikers die een hekel hebben aan advertenties, is dit goed nieuws!
Gerichte reclame lijkt misschien handig wanneer je (online) aan het winkelen bent. Maar iedereen herkent het wel dat je ooit via Google hebt gezocht naar een nieuw horloge en dat je dit weken later nog steeds terugziet op iedere website die je bezoekt. Heel irritant!
Omdat DuckDuckGo geen gebruikersdata opslaat, heeft het geen informatie over jou en je zoekgedrag. Het bedrijf kan daarom geen gegevens verkopen aan adverteerders. Iets wat andere zoekmachines wel doen. Adverteerders schotelen je graag persoonlijke advertenties voor omdat je daar sneller op klikt, en dergelijke bedrijven verdienen aan kliks. DuckDuckGo toont wel advertenties naast en boven zoekresultaten, maar deze reclames zijn enkel gebaseerd op de huidige zoekopdracht.

Dus zoek je op ‘iPhone 13 kopen’, dan krijg je algemene reclames van onder meer online prijsvergelijkers en sites die dit product verkopen.  Wil je helemaal geen advertenties zien? Dan kan je in de instellingen van de DuckDuckGo-app de advertenties uitschakelen.


Stop tracking
De websites die je vanuit DuckDuckGo bezoekt, ontvangen niet je IP-adres en andere data, waarmee ze via een tracking cookie advertenties op je af kunnen vuren waarmee ze je terug willen lokken. Er wordt niet gekeken naar het zoekgedrag van de gebruiker. Elke gebruiker krijgt dezelfde zoekresultaten te zien voor dezelfde zoekopdracht.
Dit in tegenstelling van Google. Daar worden je zoekwoorden bewaard en toegevoegd aan het profiel dat Google van je heeft. Op basis daarvan krijg je op vrijwel alle internetsites advertenties voorgeschoteld. Nieuwe zoekopdrachten worden ook afgestemd op eerdere zoekresultaten en site-bezoeken. Zo krijgt de één nieuwsresultaten te zien wanneer er gezocht wordt op bijvoorbeeld Frankrijk, terwijl de ander reisbureaus te zien krijgt. 


Minder spam, meer veiligheid

DuckDuckGo probeert de onnodige informatie, inclusief advertenties en spam, zoveel mogelijk te verwijderen. De enige bronnen die je bij DuckDuckGo vindt, zijn websites waarvan de titels en informatie daadwerkelijk door mensen geschreven zijn en niet door computers. Officiële sites worden bovenaan de zoekresultaten geplaatst en als dusdanig gelabeld, zodat je ze makkelijker en sneller kunt vinden.

Je hoeft je dus niet eerst door allerlei advertenties heen te worstelen, voordat je bij de gewenste zoekresultaten komt.


Nadelen DuckDuckGo
Naast dat DuckDuckGo vooral op privacy gebied veel voordelen heeft t.o.v. Google, kleven er uiteraard ook nadelen aan het gebruik van deze zoekmachine.
Het grootste nadeel t.o.v. grote concurrent Google is het beperktere aantal zoekresultaten bij DuckDuckGo.
Hoewel het feit dat je online gedrag minutieus gevolgd, wordt eng of ongewenst kan zijn, komt het ook met een aantal voordelen. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat een zoekmachine makkelijker in kan schatten waar je naar op zoek bent. Het gebruik van Google bespaart je dan ook gegarandeerd tijd.

Aan jou de keus: kies je voor privacy of voor gemak? Of voor een combinatie van beide?


Aan jou de keus: kies je voor privacy of voor gemak? Of voor een combinatie van beide?