• Nieuws
  • | Maandag, 19th Juli, 2021

Windows 11: Wat moet je weten?

Op donderdag 24 juni kondigde Microsoft de komst van Windows 11 aan. Eind dit jaar zal deze nieuwe versie van Windows beschikbaar zijn in de vorm van een gratis upgrade. Nu ja, de update is gratis voor gebruikers van Windows 10, maar je dient natuurlijk nog steeds over een geldige Windows licentie te beschikken.

Windows 11 wordt door Microsoft voorgesteld als een modern, fris en clean besturingssysteem dat jou en jouw persoonlijke manier van werken centraal zet. Het moet je de nodige ondersteuning en rust bieden om uw taken zo goed en efficiënt mogelijk uit te voeren op een aangename en comfortabele manier.

 

Windows 11 uitgelegd

Deze opvolger van Windows 10 heeft heel wat te bieden. Het besturingssysteem ziet er niet alleen mooi uit, maar kent ook enkele interessante voordelen: 

 

Sneller

Windows 11 werkt een stuk sneller dan de voorgangers. Zo kan u niet alleen sneller uit de sleepmode aan het werk, maar ook browsen op Edge of browsen vanuit om het even welke browser gaat een stuk sneller. Alles om uw productiviteit te verhogen en motivatie op peil te houden.

 

Meer efficiënte updates

Ook de Windows updates verlopen beter, ze zijn tot 40% kleiner dan vroeger en worden op de achtergrond uitgevoerd zodat ze bijdragen aan een efficiëntere manier van werken.

 

Energiebesparend

Windows 11 heeft ook een stuk minder energie nodig om te functioneren wat natuurlijk een positieve impact heeft op de batterijcapaciteit van uw toestel.

Het nieuwe besturingssysteem wordt ook door Microsoft genoemd als de veiligste Windowsversie ooit.

Qua uiterlijke nieuwigheden kunnen we ook alvast melden dat het startmenu in het midden onderaan van het scherm te vinden is zodat u snel alles terugvindt. Daarnaast heeft Microsoft de verschillende thema’s aangepast en gezorgd voor een uitgebreidere ‘donkere modus’. De menu’s worden weergegeven in een matglazen ontwerp zodat u steeds een overzicht behoudt.  

 

Nieuwste features in Windows 11

Natuurlijk vraag je je af wat Windows 11 meer te bieden heeft dan zijn voorgangers.

 

Zoekfunctie in startmenu

In het startmenu vind je ook een handige zoekbalk terug om snel bij de juiste bestanden en informatie te komen. Je vindt er ook een ‘recommended’-sectie terug waar Windows jouw laatste bestanden of taken automatisch weergeeft. Zelfs als je deze bestanden bekeken hebt op een ander toestel.

Snap Layouts en Snap Groups

Om multitasking nog eenvoudiger en efficiënter te maken ontwikkelde Microsoft in Windows 11 de Snap Layout en Snap Group functionaliteit. Dit geeft je de mogelijkheid om uw bureaublad in te delen in verschillende schermen, je kan daarbij kiezen tussen verschillende lay-outs.

Snap Groups gaat nog een stukje verder. Met deze feature kan je onderaan bij het startscherm eerder gebruikte Snap Layouts selecteren om er snel weer mee aan de slag te gaan. Zo wordt je werkritme zo min mogelijk onderbroken.

 

Verticale tabs

We kunnen allemaal wel het probleem van te veel geopende tabs bovenaan, niet meteen overzichtelijk. In Windows 11 kan u dan ook gebruikmaken van verticale tabs die het eenvoudiger maken om zaken terug te vinden en een overzicht te behouden.

 

Desktops voor verschillend doel

Windows 11 heeft de mogelijkheid om verschillende desktops in te stellen met elk hun eigen look & feel en gepersonaliseerde instellingen. Zo kan je naadloos overschakelen van werkmodus naar school of studies, gaming of andere doeleinden zonder dat u eerst nog informatie of tools moet zoeken en jouw lay-out moet aanpassen.

 

Teams rechtstreeks in Windows

We maakten het voorbije jaar massaal gebruik van Microsoft Teams om in nauw contact te blijven met familie, vrienden en natuurlijk ook collega’s. Microsoft erkent het belang van deze tool en plaatste Teams dan ook rechtstreeks in Windows 11. Je kan Teams snel terugvinden in het startmenu onderaan jouw scherm zodat je met slechts 1 klik in verbinding kan staan met jouw verschillende contacten. Je kan kiezen tussen chat, bellen of videocall. Het maakt overigens ook niet uit vanop welk toestel of welk platform u werkt: Windows, Android, iOS, het kan allemaal.

 

Windows widgets

Widgets zijn geen onbekenden, maar ze zijn weer helemaal terug. In Windows 11 weerspiegelen ze een gepersonaliseerde feed van informatie die je tijdens een pauze kan helpen ontspannen of net kan inspireren. De widgets halen hun informatie in de cloud en gebruiken Artificiële Intelligentie waardoor u er precies de informatie vindt waar je naar op zoek bent of in geïnteresseerd bent.

 

Verbeterde mogelijkheden voor tablet en werken zonder toetsenbord

Microsoft optimaliseerde in Windows 11 de werkervaring voor tablet zodat de oppervlaktes vergroot en gefinetuned werden. je zult dus sneller juist tikken of beter kunnen bewegen met vingers op het scherm. Het scherm zelf zal ook op een meer intuïtieve manier draaien als je de tablet in een bepaalde richting beweegt.

Je merkt het, heel wat interessante nieuwigheden in Windows 11 werden ontwikkeld zodat je op een aangename en efficiënte manier kan werken. 

 

Wat nu?

Windows 11 zal dus tegen het einde van dit jaar uitgerold worden als een gratis upgrade voor Windows 10-gebruikers. Belangrijk om te weten is dat niet iedereen de update meteen zal krijgen. (Controleer hier of jouw computer geschikt is voor Windows 11) Bovendien is de upgrade naar Windows 11 is ook optioneel, dit wil zeggen dat je Windows 10 kan blijven gebruiken tot de ondersteuning in 2025 stopgezet wordt.