Thuis of op kantoor?

Thuis

Thuis.. een woord wat we veel gebruiken en waar we allemaal een bepaalde klank en waarde aan hangen. Je ziet de ietwat zoete bordjes regelmatig langskomen: Home is where the heart is.  

Wikipedia noemt het: Thuis is de benaming voor de plek (het huis) waar iemand woont. Thuis is de plek waar iemand zich veilig en op zijn gemak voelt.


Kantoor

Op het eerste gezicht een groot contrast met het voorafgaande. Hoe vaak klonken niet de woorden ’s ochtend vroeg: ik ga naar kantoor schat. Weg. Weg van thuis. Work is where the brain is. Op het werk ben je geen man of vader, je bent werknemer. Collega. Manager. Uitvoerder. Onderdeel van een team .

 

2020

Sinds medio 2020 is er veel meer thuis dan alleen the heart. We zijn allemaal thuis. Meer thuis dan we wellicht ooit waren. Volwassen, kinderen, opa’s en oma’s vast. Thuis. 

Opeens werden we thuiswerkers. Voor de een liep dat vlekkeloos omdat zijn werkgever al langer hybride werkte. Voor de ander was het een compleet nieuwe wereld. Bureaustoelen werden thuis afgeleverd, laptops aangeschaft, Teams werd geïnstalleerd. Rommelschuren werden werkplekken en de strijkplank fungeert als extra nood bureau.

Thuis en kantoor gaan meer en meer in elkaar op


>2021 

Inmiddels zijn we allemaal bekend met het thuiswerken, in meer of mindere mate. Als het aan de 50 grootste Nederlandse bedrijven ligt blijft en wordt thuiswerken de norm. Ook heeft een groot aantal bedrijven inmiddels kantoren afgestoten waardoor er veel minder vierkante meters kantoor nodig zijn.

Is het een grote successtory? Nee, dat niet. Er zijn mensen die hun collega’s al 1.5 jaar niet live hebben gezien, die de combi thuis en werk erg zwaar vinden. Het dwingt ons om anders te denken dat dat we gewend waren. 


Team(s)work makes the dreamworks

Als je als team vanuit huis werkt, is het een uitdaging om toch goed te blijven samenwerken en de teamspirit vast te houden. 

Een programma als Teams is uitermate geschikt om in samen te werken. Vergaderen, samenwerken in een document, chatten, een virtuele vrijmibo tot een quiz, veel is mogelijk.

Toegegeven: het is anders dan echt contact maar het voldoet. En het went. 

Spreek met elkaar af hoe je Teams indeelt, welke teams en kanalen maak je aan communiceer met elkaar via de chat. Gebruik hiervoor één programma i.p.v. allemaal verschillende programma’s naast elkaar. Dat creëert onduidelijkheid en verwarring.

 

Gezond thuiswerken

Alle praktische benodigdheden hebben we inmiddels allemaal op onze thuiswerkplek maar vergeet ook niet de gezondheids- en ergonomische aspecten. Uren en uren achter je noodbureau  ( lees strijkplank) op een krukje zitten is niet heel verstandig als blijvende thuiswerkplek >2021.

Wees hier als werkgever ook alert op een biedt daarin ondersteuning.

.... Kies de juiste positie van je beeldscherm ten opzichte van het raam (voorkom reflectie)
.... Zorg voor goede verlichting boven je werkplek
.... Werk met een losse muis en los toetsenborg
.... Kies voor een rustige omgeving
.... Schuif altijd goed aan bij je werkplek
.... Werk bij voorkeur met een los toetsenbord en losse muis
.... Zet je scherm op ongeveer een armlengte afstand en zorg ervoor dat je recht op je scherm kijkt

 

Veilig online

We doen er met elkaar alles aan om het virus een kopje kleiner te maken voor onze eigen veiligheid maar zijn we wel alert genoeg op onze cyberveiligheid? 

Uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat thuiswerken een potentieel zwakke plek is voor bedrijven.

Ondernemers en bedrijven doen er meestal veel aan om de online veiligheid op orde te hebben, maar achter de voordeur worden door hun werknemers bijvoorbeeld lang niet altijd wachtwoorden van routers of modems aangepast. Bovendien bevinden zich vaak andere, digitaal onveilige slimme apparaten in het thuisnetwerk.


Maak daarom duidelijke afspraken over veiligheid, bijvoorbeeld over: 
.... Beveiligen van routers en modems
.... Veilig versturen/uitwisselen van bestanden
.... Installeren van software
.... Het gebruik van websites en email

 

1.5 meter kantoor

We leven al een lange tijd in een 1.5 meter samenleving. Als je er als werkgever toch voor kiest, gezien de aard van de werkzaamheden of anderszins, om medewerkers toch meer naar kantoor te laten komen, krijgen we er een extra dimensie bij: Het anderhalve meter kantoor.

Je gaat dan toe naar een deel thuiswerken en een deel op kantoor. Als bij jou de tools op orde zijn, is deze vorm van hybride werken een fluitje van een cent. Teams staat. De arbeidsomstandigheden staan. Iedereen is veilig online.