Chaos of georganiseerd? Dit is hoe je een efficiënte mappenstructuur hanteert.

Zijn de bestanden op jouw laptop/pc netjes georganiseerd of is het een chaos? Laten we samen een efficiënte mappenstructuur bouwen om de bestanden netjes en gemakkelijk toegankelijk te houden. 

 

Het gevaar van even snel iets opslaan.

 

Je herkent het vast, je slaat een bestand op en hebt even geen zin om die in de juiste map te plaatsen. Voordat je het weet stapelen de documenten zich op en zit je met een onoverzichtelijke chaos aan bestanden. Wanneer je een mappenstructuur hanteert geeft dit niet alleen rust, het scheelt ook nog eens tijd waardoor je efficiënter kunt werken. 

 

5 tips om je te helpen met het bouwen van een efficiënte mappenstructuur.

 

Tip 1: Creëer hoofdmappen voor verschillende categorieën zoals werk, persoonlijk, financiën en foto’s.

Tip 2: Maak sub mappen aan om specifieks projecten of onderwerpen binnen elke hoofdcategorie te organiseren.

Tip 3: Hanteer een consistente naamgeving voor de mappen, bijvoorbeeld de datum, een korte omschrijving of een codenummer.

Tip 4: Geef bestanden die je in de mappen plaatst een herkenbare naam, dit maakt het zoeken makkelijker.

Tip 5: Maak regelmatig een back-up van de bestanden om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig zijn, uiteraard kunnen we je hierbij helpen! 

 

Een frisse start betekent ook dat er opgeruimd moet worden.

 

We kunnen ons voorstellen dat, zeker wanneer je jaren aan data in je computer hebt staan, het makkelijker gezegd is dan gedaan om een mappenstructuur te bouwen. Om er toch aan te beginnen kun je een map aanmaken met een titel ‘opruimen’, hier sleep je alle oude mappen en bestanden in. Vervolgens zet je de nieuwe mappenstructuur op en begin je met het herorganiseren van de oude mappen. Plan bijvoorbeeld 2x per week een uurtje in om dit op orde te brengen. 

 

Door deze tips te volgen kun je je computer netjes en georganiseerd houden waardoor het vinden van bestanden een stuk eenvoudiger wordt.