Wat is cybercrime?

Cybercrime is online criminaliteit via netwerken, computersystemen en het internet. Door de anonimiteit en het massale bereik van internet is het een zeer aantrekkelijke vorm van criminaliteit. Met cybercrime kunnen er veel slachtoffers tegelijkertijd benaderd worden, waarbij de pakkans gering is. In sommige gevallen is het dan ook niet de vraag óf je bedrijf gehackt wordt, maar wanneer.

 

Bij cybercrime gaat een hacker op zoek naar een gaatje in je ICT-beveiliging. Deze criminele activiteiten kunnen gericht worden op personen, bedrijven, social media platforms of informatiesystemen. Als je eenmaal gehackt bent, kan dit zeer vervelende gevolgen voor je bedrijf hebben. Zoals het uitlekken van klantgegevens of diefstal van intellectueel eigendom.

 

Hoe bescherm je jouw bedrijf tegen cybercrime?

 

Hoewel je jezelf nooit voor 100% kunt beschermen tegen cybercrime, kun je wel maatregelen nemen om het risico zoveel mogelijk te beperken. 

Onderstaande tips helpen je hierbij:

 

1. Inventariseer welke onderdelen in je bedrijf kwetsbaar zijn voor cyberdreigingen.

2. Gebruik een antivirusprogramma en beperk de installatiemogelijkheden van software. Hiermee voorkom je virussen en andere malware.

3. Open nooit vreemde links in e-mails. Bekijk of de afzender bij je bekend is en beweeg met je muis boven de link om te controleren of deze overeenkomt met de link omschrijving.

4. Voer regelmatig systeem- en software-updates uit van de programma’s die je gebruikt. Deze updates bevatten namelijk aanpassingen die, indien nodig, bugs oplossen en lekkages dichten.

5. Zorg voor sterke wachtwoorden binnen je organisatie. Hierbij geldt: hoe meer tekens, hoe beter. Voor een optimale veiligheid maak je gebruik van zowel hoofdletters, cijfers en speciale tekens.

6. Beperk de toegang van belangrijke bestanden. Bepaal welke medewerkers toegang hebben tot bepaalde data en versleutel vertrouwelijke bestanden. Op deze manier zorg je ervoor dat onbevoegden geen toegang hebben tot vertrouwelijke data.

 

Hoe sneller je aan de slag gaat met deze tips, hoe kleiner de kans op cybercrime.