Wat is het belang van een back-up en hoe voer je dit uit?

Als bedrijf houd je ontzettend veel digitale data bij, denk maar eens aan de gegevens van klanten of medewerkers, facturen, documenten en bedrijfsprocessen. Heel handig natuurlijk, maar helaas loop je het risico om deze digitale gegevens kwijt te raken. Daarom bestaat er een back-up. Wij vertellen je over het belang en de uitvoering hiervan.

 

Waarom zou je een back-up maken?

Allereerst is het handig om te weten wat een back-up precies inhoudt. Simpelweg is dit het maken van een kopie van de originele data, die vervolgens wordt opgeslagen op een andere locatie. Deze locatie kan zowel online als offline zijn. Mocht er wat gebeuren met het origineel, kun je jouw gegevens weer herstellen aan de hand van de back-up. Doe je dit niet, dan kan er belangrijke data verloren gaan, wat grote gevolgen kan hebben voor jouw organisatie.

Je denkt er misschien niet aan, maar een ongeluk zit in een klein hoekje:

  • Er breekt brand uit in het bedrijfspand waardoor de computers beschadigd raken.
  • Een werknemer verwijdert per ongeluk een belangrijk bestand.
  • Er is een storing in de hardware waardoor er belangrijke data verloren gaat.

Om ervoor te zorgen dat je na zo’n incident gewoon door kunt draaien als bedrijf, is het van belang om een back-up te maken van alle bestanden en processen. Dit kun je op verschillende manieren doen.

 

Soorten back-ups

 

Externe harde schijf

Een harde schijf is een klein extern opslagsysteem die je kunt aansluiten op je computer of laptop. Met behulp van de externe harde schijf maak je op een gemakkelijke manier back-ups van al je belangrijke bestanden.

 

Netwerkschijf

Een netwerkschijf wordt vaak gebruikt in het bedrijfsleven. Het is een los kastje met een eigen harde schijf, die op het netwerk aangesloten kan worden. Het voordeel hiervan is dat meerdere computers hun back-up kunnen maken op dezelfde schijf.

 

Systeemkopie

Met behulp van een systeemkopie, wordt er een één-op-één kopie gemaakt van de volledige inhoud van de harde schijf op je computer. In het geval van een computer crash, kun je met deze back-up je gegevens weer herstellen.

 

Online opslagruimte

Daarnaast kun je ervoor kiezen om je bestanden in een online opslagruimte te plaatsen, de Cloud en OneDrive zijn hier voorbeelden van. Je gegevens staan dan niet alleen fysiek op je computer, maar ook in een online omgeving. Hierdoor heb je altijd en overal toegang tot belangrijke bestanden.

 

Als jij wil voorkomen dat jouw belangrijke bestanden verloren gaan, dan is een back-up van groot belang. Op welke manier je deze uitvoert, is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.