Soms wil je tijdens je werk gewoon niet gestoord worden. Klaar. In Windows 10 kun je vervelende bliepjes en piepjes van meldingen onderdrukken. 

 

De concentratiehulp instellen

Klik in het menu Start op Instellingen en in de geopende app op Systeem. In de kolom links klik je vervolgens op Concentratiehulp. Standaard staat ie uitgeschakeld. Aanzetten kan in twee stappen. Kies bijvoorbeeld voor berichten van alleen prioriteitscontacten. Daarvoor moet je echter wel eerst op de link De prioriteitenlijst aanpassen klikken. Om dan vervolgens via Contacten toevoegen mensen van wie je absoluut berichten wilt ontvangen toe te voegen.

Gelukt? Klik dan weer op het naar links gerichte pijltje linksboven in het venster. Als je nu de optie Alleen prioriteit inschakelt wordt het met een beetje geluk een stuk rustiger op je systeem qua binnenstromende berichten.

Vergeet niet de optie na gebruik weer uit te zetten. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor Alleen alarmen. Daarmee onderdruk je alle berichten, maar gaan alarmen uit je agenda nog wel gewoon af. En mis je dus geen belangrijke afspraken en dergelijke.

 

Heb je het gewoon elke werkdag druk en wil je niet gestoord worden, dan kun je ook een ‘niet storen’-schema opstellen onder Automatische regels. Klik op Tijdens deze tijden en zet de optie aan met de daarvoor bestemde schakelaar. Stel en begin- en eindtijd in en kies een modus.

Als je de standaard ingeschakelde optie Een melding in het actiecentrum weergeven wanneer concentratiehulp wordt ingeschakeld aan laat staan weet je altijd of je in ‘stille modus’ werkt of niet.

Heb je de instellingen gemaakt, dan klik je weer op het naar links gerichte pijltje linksboven in het venster.

Terug bij de settings van de Concentratiehulp is het praktisch om de ook standaard ingeschakelde optie Een overzicht weergeven van activiteiten die ik heb gemist terwijl concentratiehulp was ingeschakeld aan te laten.

Zo zie je bij het verlaten van de ‘stille modus’ wat er eventueel aan berichten voor je klaar staat. Kortom: een mooie manier om het wat stiller te krijgen op je computer. Daarbij geldt wel dat deze truc alleen werkt voor de in Windows ingebakken berichtendienst. Gebruik je andere software voor communicatie en chatten, dan zul je daarin op zoek moeten naar een stille modus. Of – nog simpeler – die app(s) simpelweg afsluiten als je echt geen behoefte hebt aan afleiding.